Mal selv trægulv - bedste råd

Af

Opdateret d.

Har du et smukt trægulv i dit hjem, som du ønsker at give en nyt udtryk? Så kan du med fordel overveje at male det for at skabe et nyt og anderledes udseende. Gamle og slidte trægulve kan få skinnende, nyt liv ved blot én maling.

Mal trægulv

At male trægulve er ikke særlig kompliceret, og langt de fleste kan selv klare opgaven. Nedenfor guider vi dig med gode råd til, hvordan du på bedste måde giver dit gamle trægulv et nyt look. 

Mal selv - men husk forarbejde

Mal selv dit trægulv nemt – men husk også et grundigt forarbejde. 

Hvis du skal male dine egne trægulve, er det meget vigtigt, at du husker at gøre brædderne grundigt rent inden. Hvis dit gulv er beskidt, når du giver dig til at male det, så vil resultatet og farven i mange tilfælde være forvringet. 

Præcis som man kender det fra bordplader, der skal olieres eller males.

Ydermere skal huller og sprækker spartles for at opnå et pænere og mere jævnt resultat. Ved at spartle slipper du samtidig for at skulle passe på sprækker og huller, når du maler – dermed vil din maling kunne klares meget hurtigere. 

Andre store ujævnheder bør også fjernes med et skrabejern, som skal køres i årernes retning. Herefter slibes gulvet let med sandpapir for at skabe en jævn overflade. Efter slibning bør du altid støvsuge og vaske gulvet grundigt, og når det vaskes, kan du med fordel benytte grundrens for et bedre resultat.

Mal fodlister og dørtrinskanter sikkert ved at dække til med malertape. En anbefaling er evt. at starte med at dække dem til, ned mod gulvet, så de ikke rammes af gulvmalingen, og når gulv er tørt påfør da tape på gulvet og mal fodlister, karme eller dørtrin efterfølgende.

Guide - mal trægulv i en bestemt rækkefølge

Mal trægulv i en bestemt rækkefølge og opnå det pæneste resultat. Det kan være afgørende for dit resultat, hvordan og hvilken rækkefølge du vælger at løbe igennem processen.

Først bør du med et tyndt lag maling male langs fodlister og andre steder, hvor du ikke kan komme til med en malerrulle. Dernæst bør du bruge en malerrulle til at male resten af dit trægulv. Her rulles et tyndt lag maling på malerrullen, hvorefter du starter i det ene hjørne og ruller med et frisk tempo. Det er vigtigt, at du sørger for at male med rullen i bræddernes retning for at opnå det pæneste resultat. Mal altid med et jævnt resultat i hele rummet. 

Når første lag maling er tør, bør du spartle eventuelle revner og ujævnheder med en akrylspartel, inden du skal male andet lag. Når din spartel er tør slibes gulvet pænt, hvorefter der støvsuges og vaskes. Dernæst rulles andet lag maling ud og skal tørre. Mal gerne dit trægulv med tre eller fire lag maling.

Mal et trægulv med sprækker

Den største ulempe ved at male trægulve er ujævnhederne og sprækkerne. Her bør man altid overveje, om man ønsker at beholde strukturen eller male gulvet jævnt. Hvis du ønsker et trægulv uden åbne fuger, skal disse først kradses rene og derefter lukkes med akrylfugemasse.

Du kan dog stadig beholde gulvets bræddestrukur ved at lægge fugen et par millimeter under gulvniveau. Ved at gøre dette, når du skal male, vil gulvet stadig bevare sin bræddestruktur og oprindeligt udseende.

Mal selv trægulve - men overvej det grundigt

Når du først har malet dit trægulv, er det ikke sikkert, at du kan få det oprindelige look tilbage. Der kan nemlig sidde maling på siderne af plankerne, som vil være svært at få væk, selvom du sliber gulvet ned. Mal derfor altid med en farve, som du med meget lille sandsynlighed vil komme til at blive træt af. Ydermere skal du være opmærksom på, at du kun kan rengøre gulvet med redskaber, der ikke slider malingen. 

Læs også om mørkt trægulv her.

Skab dit unikke hjem

Skal dit gulv have et nyt look, trænger det til ny lak eller måske bare en opfriskning. Det kan være en god ide at male trægulv, men man skal også passe på de faldgruber, der findes i denne proces. Du kan både komme maling på lakeret gulv, nyt, råt gulv og andre trægulve.

Du kan give et gammelt trægulv et helt nyt liv med en klat maling. Ved at male dit gulv får du mulighed for at give et ensartet udtryk og unikt look til dit gulv. Dette kan både være én gennemgående farve, men det kan også sagtens være et mønster eller lignende.

Ved at male dit trægulv hvidt kan du skabe mere lys i dit hjem, da det lyse gulv og den blanke maling vil spejle solen, således at hele rummet bliver lyst op. Desuden er et hvidt gulv ikke bare lyst, men også rigtig flot, især hvis du har en gennemgående moderne stil i dit hjem.

Du kan også læse om fransk sildeben, sildebensgulv, egetræets plankegulv og massiv plankegulv her.

Giv gulvet nyt liv med epoxy, lak og maling

Når du vælger at male dit trægulv, så er det vigtigt, at du får valgt den rette farve. Du kan med fordel vælge en farve, der passer til den indretning, du har, eller en kontrastfarve der skaber lidt spil. Det er især populært med simple farver som sort og hvid, men du kan også vælge at lakere gulvet.

Hvad du vælger at gøre, det er naturligvis helt op til dig. Du kan med fordel vælge at male dit gulv med epoxy for at få en holdbar overflade, men vær’ opmærksom på at det er utroligt svært at få af, hvis du fortryder. Overvej derfor dit valg inden du vælger at male noget på dit trægulv. Dette gælder både med farven, lak og epoxy.

Hos Luksustrægulve.dk har vi stor ekspertise og erfaring, hvad angår trægulve, og du kan altid kontakte os, hvis du har spørgsmål, når du skal male eller har behov for professionel hjælp.

Læs også om behandling af trægulv og gulvvarme til trægulv.

Nedslidt trægulv

Står du tilgengæld med et trægulv, som er så nedslidt, at det ikke kan reddes med en omgang maling, så kan det enten være en ide at slibe det ned eller helt få udskiftet gulvet med et nyt egetræ, eller den pågældende træsort, du ønsker. 

Første forsøg på vedligeholdelsen, hvor det ikke er mal på trægulv, er nedslibning. Det er altid en idé at være i kontakt med en professionel nedsliber, som kan hjælpe med de rette maskiner og tilbehør, men gør du det selv, kan du følge denne proces:

Du bør her starte med en grovslibning ved hjælp af slibebånd eller sandpapir på 16 eller 24 korn. Dernæst med en såkaldt mellemslibning på omkring de 40 eller 60 korn i slibebåndet. Afslutningsvis, for at give det bløde og afrundede look, bør du finslibe med 80 eller 100 korn. 

Det er så herefter en mulighed blot at give det olie for at holde den naturlige nuance i træet eller modsat, hvis du ønsker farve, så mal på trægulv med den farve eller nuance, du ønsker. Overvej det dog grundigt, da maling ikke er til at fjerne nemt lige efter.

Den anden mulighed, hvis dit trægulv er nedslidt, og hverken nedslibning eller mal på trægulv hjælper eller er retmæssigt, er, at du kan du overveje, om det trænger til en renovering eventuelt i form af et nyt gulv. Det kan vi hos Luksustrægulve hjælpe dig med.

Vi kan assistere med at udskifte dit nuværende gulv med et nyt, naturligt og elegant gulv i træ i forskellige størrelser og nuancer. Du kan udforske vores kollektion og se nærmere på både sildeben, plankegulv, chevron og hollandsk mønster. 

Mangler du hjælp og inspiration til dit nye egetræs gulv, kan vi desuden også bidrage med kreative udspil på dine muligheder i dit hjem. Slip for mal på trægulv ved at udskifte det. Det giver dig en masse ekstra nye år med et eksklusivt gulv i højeste kvalitet.